RSS

Jurnalul fericirii (manuscrisul de la Rohia) – Nicolae Steinhardt

05 ian.

Jurnalul fericiriiAutor: Nicolae Steinhardt

Editură: Polirom

An: 2012

Preț: 55 RON

Nominalizare la Premiul „Cartea anului 2012”, acordat de revista Romania literara, cu sprijinul financiar al Guvernului Romaniei
Vizualizati recenzia cartii in emisiunea „Omul care aduce cartea
Ingrijirea editiei, compararea variantelor, notele, addenda si indicele sint realizate de George Ardeleanu.
In vara anului 2002, in arhivele Manastirii „Sf. Ana” Rohia a fost descoperita o dactilograma – din pacate, incompleta – continind o varianta a Jurnalului fericirii. Prima intrebare care s-a pus a fost: era vorba de varianta a doua a Jurnalului fericirii sau de o a treia varianta, rezultata din dorinta autorului de unificare a primelor doua? Un singur lucru era cert: aceasta varianta era diferita de cea publicata in 1991 la Editura Dacia (si reluata apoi in alte opt editii).
Jurnalul fericirii a avut un destin dramatic inainte de 1989. Scris intre anii 1969 si 1971, a fost confiscat de Securitate pe 14 decembrie 1972, dar in 1975 i-a fost restituit autorului, in urma unui memoriu. Intre timp insa Steinhardt rescrisese din memorie Jurnalul. Ulterior, el a trimis copii ale celor doua variante mai multor prieteni, inclusiv Monicai Lovinescu si lui Virgil Ierunca. Acestora le-a marturisit si ca intentiona sa unifice cele doua variante – acesta fiind cel mai puternic argument in sprijinul ideii ca dactilograma de la Rohia reprezinta varianta-sinteza a primelor doua.
„Care ar fi, pe scurt, diferentele dintre aceasta varianta inedita a Jurnalului fericirii si varianta publicata? In primul rind, o alta ordonare a blocurilor textuale. Jurnalul fericirii, fiind scris apres coup, «bulversind» cronologia, lasa posibilitatea unor astfel de reordonari, recombinari, dislocari, inversari, redistribuiri, repozitionari, extensii, contrageri etc. Un joc textual flexibil, de tip puzzle (sau, mai degraba, de tip Rubik), aproape joycean, care este totodata si un joc al rememorarii. In al doilea rind, o rescriere, o reformulare a pasajelor comune ori comparabile. Nu in ultimul rind, prezenta unor fragmente inexistente in prima varianta, deci cu adevarat inedite…” (George Ardeleanu) (informații preluate de pe site-ul Polirom).
Capătă, aşadar, suficientă greutate dubla ipoteză pe care George Ardeleanu ne-o sugerează, fără a căuta să o impună cu tot dinadinsul (dat fiind că, până va fi regăsită versiunea a doua, proba definitivă lipseşte): „Manuscrisul de la Rohia” este a treia versiune a Jurnalului fericirii, rezultată în urma unui proces de contopire a primelor două şi de reordonare a secvenţelor textuale. Rămâne de elucidat doar un detaliu: fragmentele inedite provin, oare, din versiunea a doua sau sunt introduse direct în cea de faţă? Până când textul dispărut nu va reapărea, trebuie să ne mulţumim cu întrebarea.
Oricum, la sfârşitul lecturii, impresia de nouă redactare şi reaşezare a Jurnalului… capătă şi mai multă greutate. E limpede că N. Steinhardt a dorit ca, prin îndepărtarea tot mai mare de condiţia calendaristică a jurnalului, să accentueze caracterul paidetic al textului. Dintr-o mărturie a „schimbării la faţă” individuale, produsă în recluziunea comunistă, aşa cum fusese, iniţial, proiectul sugerat de Dinu Pillat, cărturarul a încercat, prin substanţialele modificări operate în „Manuscrisul de la Rohia”, să obţină o pareneză spirituală. Contrastul între
mizeria puşcăriei şi strălucirea interioară a spiritului este, parcă, şi mai pregnant evidenţiat de rupturile cronologice produse prin contopirea versiunilor şi reordonarea episoadelor.
Ediţia în sine este prevăzută cu toate instrumentele filologice necesare analizei textului şi, ca întreaga serie de autor Steinhardt, e impecabil realizată. (Răzvan Voncu, în „O versiune inedită a Jurnalului fericirii. Întregul text, aici).

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe ianuarie 5, 2013 în 2012, Polirom

 

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: