RSS

Povestirile unui pelerin în căutarea rugăciunii neîncetate (sau Pelerinul rus)

05 ian.

Povestirile_unui_pelerin_fataAutor: Anonim

Traducere: Ioan I. Ică jr.

Editura: Deisis

An: 2012

Preț: 20 RON

Cunoscută și sub titlul prescurtat Pelerinul rus, această carte este una dintre cele mai importante apariții ale anului 2012, prin prizma a ceea ce conține. E vorba, desigur, de o reeditare (a doua ediție la Deisis, dar a mai cunoscut și alte publicări), dar cartea merită reeditată mereu, pentru a nu lipsi de pe piață.

In 1881, la 110 ani de la publicarea Filocaliei grecesti, aparea la Kazan in conditii precare si obscure prima editie a Povestirilor sincere ale unui pelerin catre parintele sau duhovnicesc. Ele vor cuceri prin traduceri intreaga lume devenind unul din clasicii literaturii devotionale. Prospetimea si sinceritatea naratiunii, precum si singularitatea si frumusetea duhovniceasca a textului Povestirilor au fermecat si continua sa fascineze generatii intregi de cititori. Poem al „celeilalte Rusii”, al „sufletelor vii”, al oamenilor simpli si credinciosi din popor, ele au devenit un veritabil „ambasador” al spiritualitatii ortodoxe in lume. Roman pios destinat propagandei rugaciunii lui Iisus, Povestirile pelerinului ofera „o minunata introducere si o cheie a Filocaliei” (A. Scrima). Aceasta este si perspectiva care justifica includerea Povestirilor pelerinului, intelese ca un neuitat poem si epilog al Filocaliei, in seria „Filocalica” a Editurii Deisis.

Versiunea de fata are avantajul de a fi prima stiintifica, fiind elaborata pe baza textului in sfarsit integral si sigur, cel al „redactiei Optina”, descoperit si publicat in 1992 de Aleksei Pentkovski, care intr-un amplu studiu reconstituie fascinanta si complicata geneza a acestei nemuritoare capodopere duhovnicesti.

Veritabil „abecedar al rugaciunii mintale”, „un tratat practic, admirabil socotit si fermecator expus”, un exemplu desavarsit de „mistica popularizata, care nu trebuie confundat cu ceea ce se numeste misticism popular” (N. Crainic), Povestirile pelerinului sunt restituite aici stiintific, in textul cel mai sigur si complet, ca o unica in felul ei initiere narativa si dialogica in Filocalie, ca un epilog existential al acesteia deschis fiecaruia.

Cuprinsul volumului

Un epilog anonim al Filocaliei (diac. Ioan I. Ica jr)

I. 1. Povestirea unui pelerin despre felul in care a dobandit darul rugaciunii launtrice neincetate a inimii, 6 noiembrie 1859

2. Povestirea pelerinului la a doua intalnire, 13 decembrie 1859

3. Povestirea pelerinului la a treia intalnire de ramas-bun, 20 decembrie 1859

4. Povestirea pelerinului la cea de-a patra (neasteptata) intalnire, 23 decembrie 1859

II. 5. Povestirea pelerinului la a cincea intalnire

6. A sasea intalnire

7. A saptea intalnire

*

Cele trei chei ale comorii rugaciunii launtrice

*

Complicata geneza a textului unei capodopere duhovnicesti (Aleksei Pentkovski)

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe ianuarie 5, 2013 în 2012, Deisis

 

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: