RSS

Introducere în viața evlavioasă – Sf. Francisc de Sales

06 ian.

Introducere_in_viata_evlavioasaAutor: Sf. Francisc de Sales

Traducere: Eduard Ferenț

Editură: Sapientia

Colecție: Maeștrii spiritualității

An: 2012

Preț: 20 RON

Citat adesea în lucrările de spiritualitate creștină, Sf. Francisc de Sales a rămas multă vreme necunoscut publicului român mai tânăr sau cunoscut doar prin filtrul altor autori. Prin urmare, cartea de față se recomandă de la sine ca o apariție așteptată și demnă de toată aprecierea. Editura promite, totodată, o întreagă serie de autori, fapt ce rămâne a fi confirmat și în anul în curs.

Autorul acestei cărţi este sf. Francisc de Sales (1567-1622), episcop şi Învăţător al Bisericii, pe care liturgia îl comemorează în fiecare an la 24 ianuarie. A fost episcop de Geneva (cu sediul la Annecy), remarcându-se printr-un zel deosebit faţă de sufletele ce i-au fost încredinţate spre păstorire. Cartea a fost tradusă în limba română de către pr. dr. Eduard Ferenţ, profesor emerit de teologie dogmatică la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iaşi.

Acest volum deschide o nouă colecţie – „Maeştri ai spiritualităţii” – pe care Editura „Sapientia” o propune celor interesaţi să cunoască mai bine gândirea şi opera clasicilor spiritualităţii catolice.

În limba română a mai existat o traducere a acestei cărţi, cu numele „Îndrumare la viaţa religioasă, de sfântul Francisc de Sales”, apărută în anul 1930, la Editura „Presa Bună” din Iaşi, dar trecerea anilor a făcut ca această operă să fie puţin cunoscută. În plus, dorinţa multor persoane de a-şi aprofunda credinţa a impus o nouă traducere a acestei opere de referinţă în spiritualitate.

Valoarea acestei cărţi, una dintre cele mai importante din istoria spiritualităţii, este dată de structura solidă a capitolelor, construite pe o doctrină profund dogmatică, îmbogăţită de o fină analiză psihologică şi de imagini familiare sau istorioare educative. Limbajul foarte accesibil şi clar transmite sufletului care-l caută pe Dumnezeu o lumină sigură şi calmă. Cartea a apărut pentru prima oară în anul 1608, de atunci cunoscând numeroase ediţii.

Firul roşu al acestei cărţi este înţelegerea evlaviei sau al devoţiunii, pe care sf. Francisc de Sales o percepe astfel: „Adevărata şi via devoţiune nu este nimic altceva decât o adevărată iubire a lui Dumnezeu; dar, cu toate acestea, nu o iubire oarecare: căci iubirea dumnezeiască, întrucât ne împodobeşte sufletul, se numeşte har, făcându-ne plăcuţi înaintea Maiestăţii Divine; întrucât ne comunică puterea de a săvârşi binele, se numeşte caritate; dar când ea a ajuns până la treapta perfecţiunii, făcându-ne nu numai să lucrăm binele, ci şi să-l săvârşim cu grijă, frecvent şi prompt, atunci se numeşte devoţiune”.

Cartea conţine cinci părţi, care se constituie în tot atâtea etape de dezvoltare a credinţei proprii şi de armonizare a propriei vieţi cu exigenţele pe care le ridică procesul cunoaşterii lui Dumnezeu.

Cartea este adresată tuturor celor care vor să înţeleagă mai bine ce este evlavia în viaţa de credinţă şi de cunoaştere personală a lui Dumnezeu. Potrivit părintelui Ferenţ, traducătorul cărţii, „cartea de faţă poate fi pentru fiecare cititor un vademecum, un adevărat îndrumar pe drumul reînnoirii noastre umane şi creştine”.

Reclame
 

Etichete: ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: